jouko's blog

JUMALAN TAHDON TÄYTTÄMINEN SAA AIKAAN VASTUSTUSTA

Pääsiäisviikkoa kutsutaan myös kärsimysviikoksi ja piinaviikoksi. Nuo kaksi viimeistä nimeä viittaavatkin siihen, kuinka Kristus meni silloin omiin kärsimyksiinsä ihmiskunnan puolesta.

Halleluja

HALLELUJA

Youtubessa surffaillessani silmiini osui musiikkivideo vuosikymmenten takaa. Kyseessä oli Israelin Eu-roviisukappale Hallelujah vuodelta 1979 ja esittäjänä Milk and honey-yhtye. Kappalehan voitti Euroviisut tuona vuonna.

Jerusalem tulee väkikiveksi

JERUSALEM TULEE VÄKIKIVEKSI

Kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten eräs Raamatun profeetta ennusti, kuinka lopun aikana yksi kaupunki koko maailmassa tulee olemaan sellainen, jota vastaan kokoontuvat kaikki maailman kansat. Ja tuo kaupunki tulee väkikiveksi kaikille kansakunnille.

Tämänhän ennusti profeetta Sakarja, 12: 2,3: ”Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille, kun ne piirittävät Juudaa ja Jerusalemia. Sinä päivänä minä teen Jerusalemista väkikiven kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä.”

Harmagedonia jo kenraali harjoitellaan

HARMAGEDONIA JO KENRAALIHARJOITELLAAN

Kristillinen joulunsanoma haluttaisiin mitätöidä

KRISTILLINEN JOULUN SANOMA HALUTTAISIIN MITÄTÖIDÄ

Kävinpä pari päivää sitten tapani mukaan kirjastossa. Viimeisintä Tieteen Kuvalehteä selaillessa silmiini pisti pieni kuvallinen artikkeli, jonka otsake oli: Onko ollut vuotta 0?
Tuossa jutussa yksinkertaisesti kerrottiin, kuinka suurimmassa osassa maailmaa käytetään gregoriaanista kalenteria, joka perustuu Jeesuksen syntymään. Siksi voisi kuvitella, että kalenterin ensimmäinen vuosi on nolla. Kalenteri alkaa kuitenkin vuodesta yksi.

Luopumisen kaava

Jokin aika sitten silmiini sattui kirjoitus, jonka otsake oli mielenkiintoinen. Otsakkeena oli Luopumisen kaava. Kirjoituksessa tuotiin esille, kuinka tämä aika ja maailma toimii, kun se haluaa luopua Jumalan sanasta, kristillisistä arvoista ja perinteisistä käsityksistä. Se käyttää aina samantapaista kaavaa, joka toimii matemaattisella varmuudella, että luopumus saataisiin aikaiseksi. Tietyillä muuttujilla ja vakioilla päästään haluttuun lopputulokseen. Valitettavasti saman kaavan käyttöönsä on luntannut myös luopunut kirkko.

Kahden valtion malli

Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia on yritetty ratkaista monella taholla. Monet suurvaltojen johtajatkin ovat tuoneet kortensa kekoon. Joskus on tosin saattanut havaita, että monen rauhanneuvottelijan perimmäisenä motiivina onkin ollut halu saada sulka omaan hattuunsa. Vastakkaisten osapuolten kädet on yritetty saada liitettyä kädenpuristukseen vaikkapa rauhanneuvottelijan pienoisella avustuksella.

Psalmin 83 sota

Olen jo vuosikausia pohtinut psalmin 83 tulkintaa. Tuo psalmihan voidaan tulkita yksinkertaisesti niin, että se kuvaa oman aikansa tilannetta. Psalmi on Aasafin mietevirsi eli se siis sijoittuu syntyajaltaan Daavidin aikakauteen, jolloin Israelia ympäröivät psalmissa mainitut kansat. Toinen tunnettu selitys tuolle psalmille on, että se on ns. profeetallinen psalmi, joka viittaa lopunaikaan.

Israel, Jumalan kansa

Tällä kertaa joutuu myöntämään, ettei ennättänyt kunnolla käydä läpi edellisiä sokeeraavia kokemuksiaan, kun tuli jo uutta sulateltavaa. Olin nimittäin muutama viikko sitten Patmoksen järjestämällä tutustumismatkalla Puolaan, Auschwitzin keskitysleirille. Siellä kokemaansa ei ollut vielä täysin työstänyt, kun tuli uutinen Hamasin terroristijärjestön raakalaismaisesta hyökkäyksestä Israeliin.

Holokaustin tapahtumapaikalla

Olen juuri palannut ulkomaan matkalta. Eiköhän ulkomaan matkalle lähdetä yleensä virkistymään. Tällä kertaa kuitenkaan virkistäytyminen ei jäänyt päällimmäiseksi kokemukseksi, vaikka matka olikin erittäin antoisa ja kokemisen arvoinen. Vierailin nimittäin ensi kertaa elämässäni Toisen maailman sodan aikaisissa pahimmissa keskitysleireissä Auschwitzissa ja Auschwitz-Birkenaussa. Matka oli Patmos Lähetyssäätiön järjestämä ja olin siellä ”matkapappina”.

Pages