Jerusalem tulee väkikiveksi

TulostusversioTulostusversio

JERUSALEM TULEE VÄKIKIVEKSI

Kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten eräs Raamatun profeetta ennusti, kuinka lopun aikana yksi kaupunki koko maailmassa tulee olemaan sellainen, jota vastaan kokoontuvat kaikki maailman kansat. Ja tuo kaupunki tulee väkikiveksi kaikille kansakunnille.

Tämänhän ennusti profeetta Sakarja, 12: 2,3: ”Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille, kun ne piirittävät Juudaa ja Jerusalemia. Sinä päivänä minä teen Jerusalemista väkikiven kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä.”

Jerusalem päätyi israelilaisten haltuun kolme tuhatta vuotta sitten kuningas Daavidin aikana. Eräänä päivänä Jumala itse käski kuningas Daavidia rakentamaan uhripaikan jebusilaisen Ornanin puimatantereelle, joka sijaitsi Jerusalemissa Daavidin kaupungin pohjoispuolella. Daavid rakensi tuolle puimatantereelle alttarin ja Jumala vastasi taivaasta tulella, joka kulutti Daavidin alttarille valmistaman uhrin. Näin valikoitui samalla Jerusalemin temppelin tuleva paikka, johon Daavidin poika Salomo rakennutti temppelin 960-luvulla eKr.

Jerusalemista tuli siis jo Daavidin aikaan Israelin valtakunnan pääkaupunki ja jumalanpalveluskeskus. Raamattu todistaa monessa kohtaa, kuinka Jumala on valinnut Jerusalemin omaksi kaupungikseen. Jumala itse sanoo, 2. Aik. 6:6: ”Mutta Jerusalemin minä olen valinnut nimeni asuinsijaksi.” Ps. 132:13-14 sanoo: ”Sillä Herra on valinnut Siionin, halunnut sen asunnoksensa: `Tämä on minun leposijani iankaikkisesti; tässä minä asun, sillä tänne on minun haluni ollut´.” Myös Jeesus itse korosti Jerusalemin erityisasemaa Jumalan suunnitelmissa, kun hän kutsui Jerusalemia ”Suuren kuninkaan kaupungiksi”, Matt. 5:35.

Roomalaiset tuhosivat temppelin ja ajoivat juutalaiset pois Jerusalemista v. 70 jKr. Sen jälkeen Jerusalem ei ole kuitenkaan toiminut yhdenkään toisen valtakunnan pääkaupunkina. Eikä se ole ollut muutenkaan merkittävä kaupunki. Jotkut länsimaiset kirjailijat, jotka vierailivat Pyhässä maassa muutama sata vuotta sitten, kuvasivat sitä lähinnä haisevaksi kyläpahaseksi, josta kukaan ei ollut erityisemmin kiinnostunut.

Olisi voinut luulla, ettei Jerusalem nousisi missään vaiheessa merkittävään asemaan, eikä ainakaan polttopisteeksi maailman näyttämölle. Eihän Jerusalem sijaitse maantieteellisesti sen kummemmassa paikassa, ei joen, eikä meren rannalla, eikä se ole myöskään merkittävä maailman kaupan keskus, eikä se ole väkiluvultaan mikään monimiljoonainen kaupunki.

Kuitenkin tänä päivänä Jerusalemia tavoittelevat kiivaasti omakseen muutkin kansakunnat. Islaminuskoiset väittävät, että Jerusalem tulee aina olemaan jakamaton Palestiinan pääkaupunki. Heidän harmikseen täytyy todeta, että koko islamin uskonto syntyi vasta 1600 vuotta sen jälkeen, kun Jumala oli jo Daavidin ja Salomon aikana antanut vahvat lupauksensa Jerusalemille ja Israelille. Lisäksi Muhammed ei käynyt elämänsä aikana koskaan Jerusalemissa, vaikka yritetään väittää, että hänen yöllinen matkansa lentävällä ratsulla, jolla oli naisen pää, olisi suuntautunut juuri Jerusalemiin. Mutta eihän sekään voi pitää paikkaansa, koska Muhammed sanoi käyneensä tuolla yöllisellä matkallaan kaukaisimmassa moskeijassa, mutta Jerusalemissa ei vielä ollut Muhammedin eläessä yhtään moskeijaa. Ja koko tuo kertomus tuntuu mieluummin sadulta. Lisäksi nimi Jerusalem ei esiinny kertaakaan Koraanissa, mutta esiintyy lähes 800 kertaa Raamatussa.

Raamattu todellakin ennustaa, että kaikki kansat lopun aikana kokoontuvat Jerusalemia vastaan. Tämän päivän valossa on helppo uskoa, että tuokin Raamatun profetia tulee kerran toteutumaan. Antisemitismi ja viha Israelia kohtaan kasvaa kasvamalla. YK:ssa ja sen alaisissa järjestöissä viime vuosien aikana monet meille jo pyhäkouluista tutut Raamatun paikat on murskaluvuin äänestetty paikoiksi, joilla ei ole mitään yhteyttä Israeliin ja sen historiaan. Tunnetuimpana tällaisena paikkana on mm. Temppelivuori. Joku onkin sattuvasti sanonut, että jos arabimaat päättäisivät YK:ssa vaatia päätöslauselmaa, että aurin-ko nousee lännestä ja laskee itään, se menisi murskaluvuin läpi. Todennäköisesti Suomikin äänestäisi päätöslauselman puolesta, tai korkeintaan äänestäisi tyhjää, osoittaen, ettei tiedä, mistä aurinko nousee.

Kun Hamas hyökkäsi yllättäen Israeliin 7.10. -23, kiduttaen, raiskaten ja tappaen tuhansia ihmisiä, olisi luullut maailman myötätunnon edes hetkeksi kääntyvän Israelin puolelle. Kun Israel yrittää pelastaa jäljellä olevia panttivankeja hirvittävistä olosuhteista ja varmistaa, ettei terroristijärjestö enää ikinä hyökkäisi Israeliin tai ammu sinne raketteja, huomataankin, että Israel on itse syytettynä kansainvälisessä tuomioistuimessa kansanmurhasta.

Ennen vanhaan jokaisella kylällä Suomessa oli oma kokoontumispaikka, jossa lähinnä kylän nuoriso kokoontui yhteisiin illanviettoihin. Siellä oli mm. kyläkeinu ja saattoipa siellä olla myös ns. väkikivi. Väkikiveksi oli valikoitunut tarpeeksi iso kivi, jonka nostamisessa kylän miesväki kilpaili keskenään. No, sehän on selvä, että tuollaisessa äärimmäisessä ponnistelussa ja kilpailussa saattoi myös tapahtua haavereita. Lihakset tai jänteet saattoivat revähtää, jopa luutkin rikkoutua, ja ainakin kiven teräviin särmiin helposti repi itsensä. Ilmeisesti Sakarja viittaa tällaiseen kiveen, kun hän ennustaa, että eräänä päivänä Jerusalemista tulee väkikivi kaikille kansoille. Kansat repivät tuossa koitoksessaan pahan kerran itsensä. Mutta juuri tuossa vaiheessa Jumala itse puuttuu asioihin, kun Kristus tulee kunniassaan ja surmaa suunsa henkäyksellä vihollisensa.

Huomaamme siis taas kerran, että Raamatun profetiat ovat toteutumassa kirjaimellisesti. Et voi mainita tänä päivänä yhtään muuta kansaa ja kaupunkia, jota vastaan olisi niin yksimielinen viha ja vastustus kuin on Israelia ja Jerusalemia vastaan. Profeetta Sakarja kuitenkin ennustaa, 8:3: ”Näin sanoo Herra: Minä käännyn jälleen Siionin puoleen ja tulen asumaan Jerusalemin keskellä.” Tämän maailman tuomioistuimet, YK ja sen alajärjestöt saavat tehdä mitä tahansa päätöksiä ja julkilausumia. Vaikka Antikristuskin tulee eräänä päivänä menemään Jerusalemin temppeliin ja julistaa olevansa jumala, siitä huolimatta, Raamatun ilmoittama Jumala, Herra Sebaot tulee lyömään vastustajansa ja asumaan Jerusalemin keskellä.

Voit itse päätellä, mikä olisi todennäköisyys arvata oikein, jos joku ennustaisi kaksi ja puoli tuhatta vuotta aikaisemmin kaikista maailman sadoista tuhansista kaupungeista yhden, sanoen että sitä vastaan kaikki kansat tulevat lopulta kokoontumaan. Mutta Sakarja tiesi tuon, koska Jumalan Pyhä Henki oli sen hänelle ilmoittanut.