"MEISTÄ ON TULLUT KAIKEN MAAILMAN KATSELTAVIA"

TulostusversioTulostusversio

Paavali tuo esille tuon otsakkeessa olevan ajatuksen kirjoittaessaan korinttolaisille: ”Olemme kuin kuolemaan tuomitut areenalla, koko maailman katseltavina”, 1. Kor. 4:9.

Tuo käännös löytyy nykyisestä Kirkkoraamatustamme. Tuosta jakeesta löytyy muitakin mielenkiintoisia käännöksiä eri raamattulaitoksista. Vanha englanninkielinen King James-versio kääntää sen vapaasti suomennettuna: ”Meidät on tehty spektaakkeleiksi maailmalle”. Novum, Uusi Testamentti selityksin, vuodelta 1982, puolestaan suomentaa alkukielen sanat: ”Teatteriksi tulimme maailmalle”.

Joka tapauksessa nuo monet eri käännösversiot tuovat rikkaalla tavalla esille sen ajatuksen, joka Paavalilla oli mielessään kirjoittaessaan korinttolaisille. Paavalihan hieman kritisoi Korintton seurakuntalaisia siitä, että nämä tavoittelevat tämän maailman kunniaa ja hyväksyntää, kun taas he apostoleina joutuvat kokemaan jotakin aivan muuta. Paavali kirjoittaakin: ”Sillä minusta näyttää, että Jumala on asettanut meidät apostolit vihoviimeisiksi, ikään kuin kuolemaan tuomituiksi. Meistä on tullut kaiken maailman katseltavia, sekä enkelien että ihmisten. Me olemme houkkia Kristuksen tähden, mutta te älykkäitä Kristuksessa, me olemme heikkoja, mutta te väkeviä, te kunnioitettuja, mutta me halveksittuja.”

Paavali ja hänen apostolikumppaninsa todellakin olivat usein kaiken maailman katseltavina, kun he halusivat tinkimättömästi pysyä Jumalan sanan totuudessa, tekemättä kompromisseja tämän maailman kanssa! Kun heitä kaupungin kaduilla ja toreilla Kristuksen nimen tähden pilkattiin, kivitettiin, ruoskittiin ja haavoitettuina raahattiin jopa vankiloihin, he olivat todella kuin teatteriesitys maailmalle.

Kristityt uskovat ja kristilliset arvot ovat olleet yleensä suuressa arvossa esim. omassa maassamme vuosikymmenien ja -satojen aikana. Tänä päivänä huomaamme, että historia alkaa toistaa itseään. Uskovat alkavat taas olla kaiken maailman katseltavina. Ja nyt tarkoitan uskovilla niitä, jotka todellakin uskaltavat seista Raamatun sanan takana tässä jälkikristillisessä ajassakin.

Eikö esim. Päivi Räsäsestä ja Juhana Pohjolasta voi sanoa, että he ovat olleet ikään kuin ”kaiken maailman katseltavina!” Vuosien ajan uutislähetykset ja ajankohtaisohjelmat ovat tuoneet heidät parrasvaloihin, eikä yleensä positiivisessa mielessä. Suuri yleisö odotti käräjäoikeuden päätöstä kuin muinaiset roomalaiset taisteluareenojen lehtereillä. Räsäset ja pohjolat alkavat olla yhä harvinaisempia ja outoja kummajaisia tämän ajan keskellä! Moni kirkon johtajakin haluaa mieluummin näyttää ”kunnioitetulta ja älykkäältä Kristuksessa”, marssiessaan sateenkaarilippu kourassa Pride-marssin eturivissä!

Eikä pyrkimys näyttää kunnioitetulta ja älykkäältä vaivaa ainoastaan hengellisiä johtajia, vaan samalla tavalla myös maallisia johtajiakin. Pari viikkoa sitten äänestettiin eduskunnassa ns. translakipaketista. Edes monet fiksuina pitämäni kansanedustajat eivät uskaltaneet tuoda ääntänsä esille sen puolesta, että mies ei voi olla äiti ja nainen ei voi olla isä! Eivät uskaltaneet siksi, koska haluavat näyttää tämän maailman silmissä älykkäiltä ja fiksuilta.

Alamme palata alkuseurakunnan aikaan! Tuossa yhteiskunnassa apostolien ja muiden kristittyjen opetus puhtaista elämän tavoista koettiin outona. Pietarin sanoja käyttääksemme monet ihmettelivät, miksi kristityt eivät juosseet samaan riettauden lätäkköön ja herjasivat.

Vaikka sateenkaariväki vaatii äänekkäästi tasa-arvon toteutumista, totuus kuitenkin tällä hetkellä on, että kaikista lainsuojattomin yhteiskunnassamme alkaa olla Raamattuun uskoaan tunnustava kristitty. Yhä kiihtyvämmällä tahdilla tehtaillaan lakeja, jotka kieltävät vanhat, kristilliseen elämään kuuluvat totuudet, ja joiden avulla voidaan lopulta nostaa jopa syyte uskovia kohtaan.

No, oikeastaan Raamatun ennustusten perusteella tämä kehityshän on ollut odotettavaa. Sanoohan Jeesus lopunajoista puhuessaan: ”Silloin te joudutte kaikkien kansojen vihattaviksi minun nimeni tähden.” Eli voisihan asian ilmaista niinkin, että kyllä tässä Jumalan sanassa ja totuudessa pysyvinä tullaan näyttämön keskipisteessä olemaan yhä enemmän. Mutta sittenkin olen maailman silmissä mieluummin, vaikka houkka Kristuksessa, kuin maailman mielisyyttä kosiskeleva totuuden kieltäjä!