Mistä Ilmestyskirjan peto nousee?

TulostusversioTulostusversio

Apostoli Johannekselle näytettiin Patmos-saarella näky merestä nousevasta pedosta. Johannes kirjoittaa, Ilm. 13:1-2: Minä näin pedon nousevan merestä. Sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä. Sen sarvissa oli kymmenen kruunua ja päissä herjaavia nimiä. Peto, jonka näin, oli leopardin näköinen, mutta sillä oli jalat kuin karhulla, ja sen kita oli kuin leijonan kita. Lohikäärme antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan.

Ilmestyskirjan petoon viitataan usein lopun ajoista puhuttaessa. Tuo peto viittaa toisaalta valtakuntaan eli petovaltioon, mutta samaa käsitettä saatetaan käyttää myös yksittäisestä henkilöstä eli valtaan nousevasta Antikristuksesta. Tässä Ilmestyskirjan 13. luvussa selvästi viitataan valtakuntaan, joka nousee merestä. Merihän Raamatussa usein viittaa kansojen mereen, joten ymmärrän tuon lopunajan petovaltion nousevan eri kansojen joukosta.

Herää tietysti kysymys, mitkä ovat ne kansat, mistä peto nousee. Vastauksen saamiseksi tähän kysymykseen meitä helpottaa se tosiasia, että Raamattu usein selittää itse omat symbolinsa. Ellei näin olisi, tämänkin pedon selittäminen olisi lähes mahdoton asia. Niin ihmeellinen monen eläimen yhdistelmä tuo peto on.
Tuo petohan koostuu vähintään kolmesta eri eläimestä: leopardista, karhusta ja leijonasta. Löydämme nuo samat eläimet Danielin kirjan seitsemännestä luvusta. Danielille näytettiin neljä valtakuntaa, jotka nousevat maailman näyttämölle, jokainen omalla ajallaan. Ensimmäinen oli leijona, jolla oli kotkan siivet, toinen oli karhu, joka nostettiin toiselle kyljellensä, kolmas oli pantteri, jolla oli neljä linnun siipeä ja neljä päätä. Nyt meidän on tärkeä muistaa, että pantteri on siis sama kuin leopardi. Neljännestä pedosta sanotaan, että se oli kauhea, hirmuinen ja ylen väkevä ja sillä oli suuret rautaiset hampaat ja vaskiset kynnet sekä kymmenen sarvea. Tästä neljännestä pedosta sanotaan selvästi, että se on neljäs valtakunta, joka syntyy maan päälle (Dan. 7:24), eli voimme vetää johtopäätöksen, että nuo kolme muutakin petoa ovat olleet valtakuntia.

Danielhan eli 600–500-luvuilla eKr. Kun Juudan kansa oli pakkosiirtolaisuudessa Babyloniassa, Jumala näytti Danielille useammalla eri tavalla maailmanvallat, jotka tulevat nousemaan Lähi-idässä ja joilla tulee olemaan merkittävä vaikutus myös Israelin kansan elämään. Danielin eläessä vallassa oli Babylonian valtakunta ja sitä siis kuvaa leijona, jolla oli kotkan siivet. Siivekäs leijona oli Babylonian tunnus. Babylonian suurvallan jälkeen valtaan nousi Meedia-Persia ja sitä kuvaa siis karhu, joka ensin oli toisel-la kyljellään, mutta nostettiin sitten toiselle kyljelleen. Tämähän kuvaa niin sattuvasti sitä historiallista tosiasiaa, että tuossa valtakunnassa ensin oli vallassa Meedia, mutta myöhemmin suuremman vallan sai Persia. Meedia-Persian jälkeen valtaan nousi Aleksanteri Suuren johtama Kreikka, ja sitä siis kuvaa pantteri. Kun Aleksanteri Suuri kuoli jo nuorena, hänen valtakuntansa jakautui neljään osaan ja sitä ku-vaa tuon pantterin neljä siipeä ja neljä päätä.

Danielille näytettiin vielä viimeisenä neljäs peto, jota ei nimetä minkään eläimen mukaan, sanotaan vaan, että se oli hirmuinen ja ylen väkevä ja sillä oli suuret rautaiset hampaat ja vaskiset kynnet sekä kymmenen sarvea. Voisi sanoa, että tämä viimeinen peto vastaa Ilmestyskirjan merestä nousevan pedon hirviömäisyyttä kokonaisuudessaan. Kreikan jälkeenhän valtaan nousi Rooma, joka todellakin hallitsi Välimeren aluetta ja Lähi-itää rautaisella otteella. Kun nyt vertaamme Danielin kirjan seitsemännen luvun näkyä ja Ilmestyskirjan merestä nousevaa petoa, löydämme molemmista samat eläimet tai osia niistä, eli leijona, karhu, pantteri eli leopardi ja vielä viimeisenä tuo nimeltä mainitsematon hirmuinen peto, josta sekä Danielin kirja että Ilmestyskirja antavat yhteisenä tuntomerkkinä mm. kymmenen sarvea.

Ymmärrän siis, että Ilmestyskirjan kuvaama lopunajan petovaltio nousee alueelta, joka kattaa muinaisen Babylonian, Meedia-Persian, Kreikan ja Rooman valtakunnan alueet tai ainakin osia niistä. Peto ei siis nouse Amerikasta, Afrikasta eikä Aasiasta. Henkilökohtaisesti en edes liitä Venäjää millään tavalla Raamatun karhuun, vaan Raamatussa karhu viittaa antiikin Meedia-Persiaan. Eikähän karhu ole tai ole ollut Venäjän virallinen tunnus missään vaiheessa. Venäjän symboli on ollut Itä-Rooman ajoista lähtien vallankumoukseen asti kaksipäinen kotka. Neuvostoliiton ajalla symboli oli mieluiten sirppi ja vasara tai viisisakarainen tähti. Tänään sitä vastoin huomaamme, että tuo kaksipäinen kotka on palannut takaisin, näemme sen esim. Venäjän jääkiekkojoukkueen pelipaidoissa (ei siis karhua)!

Itse seuraan Euroopan ja Lähi-idän tapahtumia suurella mielenkiinnolla liittyen juuri näihin kahteen Raamatun profetiaan. Olen selittänyt näitä tarkemmin täällä kotisivullani Raamattutuntiosiossa: "Lopunajat Raamatun ilmoituksessa". 

Viimeaikaisten Naton laajentumiseen liittyvien tapahtumien vuoksi seuraan yhä suuremmalla mielenkiinnolla mm. Turkin tekemisiä. Onhan Turkki jo selvästi antanut ymmärtää, että se haluaa olla tahtipuikon heiluttaja ainakin Euroopassa ja Lähi-idässä.