Mistä Kain sai vaimon

TulostusversioTulostusversio

Yksi perinteinen kysymys, joka Raamatun totuutta kritisoivien taholta esitetään, on: Mistä Kain sai vaimon? Useinhan tuo kysymys esitetään Raamatun sanomaa vastustavan taholta aivan kuin voiton riemuinen ilme kasvoilla: ”Nytpä minulla on kysymys, johon varmasti et osaa vastata!” Ja kuinka moni uskova onkaan heti nostanut kädet pystyyn antautumisen merkiksi! Näin itsekin kiemurtelin tuon kysymyksen ja vastauksen kanssa vuosikausia, kunnes vihdoin tajusin siihen selvän vastauksen. Ja usko tai älä, tuo vastaus onkin yllättävän yksinkertainen! Totta kai hän sai vaimon omasta sisarestaan!

Mietitäänpä tätä asiaa hieman tarkemmin! Eikö ensimmäinen syy, miksi yleensä torjumme mielessämme tuon vastauksen, on yksinkertaisesti, että ajattelemme tuota kysymystä omasta tämän ajan viitekehyksestämme käsin. Jos sanomme, että Kain sai vaimon omasta sisarestaan, meillehän tulee ensimmäisenä mieleen ajatus, mitä muut ihmiset olisivat siitä ajatelleet, eikö se olisi ollut totuttujen tapojen ja kulttuuritapojen vastaista. Mutta haloo, silloinhan oli vain yksi ainoa perhe maailmassa, vain yksi aviopari, Aatami ja Eeva, jolla oli muutamia lapsia, sekä tyttöjä että poikia. Siis muut ihmiset eivät ajatelleet mitään, eivätkä paheksuneet asiaa, koska heitä ei yksinkertaisesti ollut. Eikä se ollut totuttujen tapojen, eikä kulttuurin vastaista, koska totuttuja tapoja ei vielä ollut kehittynyt! Eikä Kain tarvinnut pohdiskella, olisiko hienompaa ottaa sittenkin vaimo naapurikylän tyttäristä, koska naapurikylää ja sen tyttäriä ei ollut!

Jos vielä ajattelemme avioliittokäytäntöjä eri kulttuureissa vuosituhansien aikana, voimme havaita yllät-täviäkin asioita. Jo Raamattu kertoo sen tosiasian, että esim. sisarpuolen kanssa oli mahdollista ja jopa normaalia mennä naimisiin vielä Aabrahamin aikana. Saara oli Aabrahamin sisarpuoli. Aabraham ja Saara elivät Raamatun ilmoituksen mukaan noin neljä tuhatta vuotta sitten. Vasta Mooseksen laki vuosisatoja Aabrahamin jälkeen kielsi avioliiton sisarpuolien kesken. Serkusten avioliitot ovat sitä vastoin olleet ja ovat hyvinkin yleisiä eri puolilla maailmaa tänäkin päivänä. Joissakin kulttuureissa on ollut jopa tapana, että aviopuoliso tulisi valita omasta suvusta.
Avioliitto oli mahdollista lähisukulaisten kesken ihmiskunnan alkuaikoina, koska ihmisten geenit olivat vielä tuossa vaiheessa suhteellisen hyvät. Vuosisatojen myötä niihin alkoi kuitenkin syntiinlankeemuksen seurauksena kasautua perinnöllisiä sairauksia, ja siksi Jumala kielsi Mooseksen lain kautta, noin 3500 vuotta sitten esim. sisarpuolten keskinäiset avioliitot.

Raamatun totuuksia vastaan on hyökätty ja hyökätään jatkuvasti, mutta usein huomaamme, että vastaukset noihin kriittisiin kysymyksiin ovat jopa yllättävän yksinkertaisia ja luonnollisia. Yksi usein kritisoituja kertomuksia Raamatun alkulehdiltä on myös vedenpaisumus ja Nooan arkki. Usein on väitetty, että tuollainen arkki olisi ollut mahdoton rakentaa. Kuitenkin meidän ajallammekin jotkut ovat rakentaneet puusta mittasuhteiltaan samankokoisen arkin osoittaakseen, että se on mahdollista. Yksi tällaisen arkin rakentaja on ollut hollantilainen Johan Huibers, joka sai projektinsa valmiiksi v. 2007. Tuloksena syntyi kolmikerroksisen talon korkuinen arkki.

Onhan noilta vuosituhansilta meidän nähtävinä vielä tänäkin päivänä esim. Egyptin pyramidit. Noita pyramidejakin on ihmetelty, kuinka ne on voitu rakentaa ja kuinka on pystytty siirtämään niin suuria kiviä sadan metrin korkeuksiin. No, kukaan ei väitä seisoessaan pyramidin juurella, että tätä ei ole olemassa, koska sen tekeminen on mahdotonta. Mutta Raamatun vastaavat kertomukset halutaan heti julistaa legendoiksi.

Raamatun vastustajien väitteet saattavat aluksi näyttää kuin Jerikon muureilta, jotka tuntuvat olevan täysin valloittamattomat.  Lopulta ne kuitenkin sortuvat ilman ihmiskäden kosketusta. Sanoohan Jumala omasta sanastaan: ”Eikö minun sanani ole niin kuin vasara, joka kallion murtaa”, Jer. 23:29.

Luulenpa, että ainut syy, miksi Raamatun kertomuksia ei haluta uskoa tosiksi, onkin siinä, että Raamattu samalla kertoo meille totuuden, mistä olemme tulleet ja minne olemme menossa. Raamattu kertoo, että olemme kerran vastuussa Jumalalle, kaiken Luojalle, ja se tietohan ei aina miellytä tämän ajan ihmistä.