Mistä vesi on peräisin

TulostusversioTulostusversio

Yksi vastausta vailla oleva kysymys muiden tuhansien joukossa on, mistä elämää antava ja elämää ylläpitävä vesi on tullut maapallolle. Se on tieteellekin arvoitus, vaikka monenlaisia hokkuspokkus selitysmalleja on yritetty kehitellä. Yksi ehkäpä yleisin teoria on, että vesi tuli maapallolle meteoriittien ja asteroidien mukana. Jotkut tiedemiehet ovat jopa antaneet ymmärtää, että komeetat ja asteroidit olisivat voineet helposti tuoda tänne valtamerien verran vettä.

Olen itsemielessäni joskus pohtinut tuota selitystä ja todennut jo heti alkuunsa, kuinka mahdottomalta koko teoria tuntuu. Viimeksi tulleessa Luominen-lehdessä, numerossa 44, oli luonnontieteilijä Clarence Janzenin ansiokas artikkeli, jossa seikkaperäisesti pohdittiin matemaattisten laskelmienkin valossa tuon teorian mahdottomuutta!

Vesihän ei ole mikään vähäinen tekijä maapallolla, vaan yli 70 prosenttia maapallon pinta-alasta on veden peitossa ja syvyyttäkin valtamerillä on enimmillään yli kymmenen kilometriä. Karkean arvion mukaan Maassa on vettä noin 1,386 miljardia kuutiokilometriä, siis ei todellakaan mikään vähäinen määrä. Kun vielä muistamme, että vesihän ei sinänsä lisäänny itsestään, olisi tuon teorian mukaan kaikki vesi täytynyt tulla avaruudesta meteoriittien ja asteroidien avulla.

Janzen oli laskeskellut, kuinka monta ja kuinka suurta meteoriittien ja asteroidien törmäystä maahan olisi tarvittu, että tuo suunnaton avaruudesta tuleva veden jakelupalvelu olisi toteutunut. Janzen ottaa vertailukohdaksi suuren supertankkerin, jolla kuljetetaan valtavia määriä nesteitä. Yhteen tuollaiseen tankkeriin mahtuu keskimäärin 125 miljoonaa litraa nestettä.

Jos lähdemme olettamuksesta, että jokaisen vettä sisältävän meteoriitin vesipitoisuuden keskiarvo olisi niinkin suuri kuin 10 % ja jos jokainen meteoriitti olisi kymmenen kertaa supertankkerin kokoinen, tähän veden jakelupalveluun maapallolle tarvittaisiin 11,1 biljoonaa meteoriittia. (biljoona on siis luku, jossa ykkösen perässä on kaksitoista nollaa!)
Nykytieteen teorioiden mukaan Maan ikä on 4,6 miljardia vuotta. Nykyisen maapallolla olevan veden määrän siirtämiseen avaruudesta tarvittaisiin keskimäärin 46 tuollaista meteoriittien törmäystä joka viikko yhtä soittoa 4,6 miljardin vuoden ajan. Lisäksi oletettaisiin, ettei vettä karkaisi yhtään takaisin avaruuteen meteoriitin syöksyessä liekehtivänä maan ilmakehän läpi, joka sinänsä on epätodennäköistä.

Miltä maa näyttäisi tuollaisen superpommituksen jälkeen? Barringer-kraatterin Arizonassa olete-taan muodostuneen meteoriitin törmäyksestä. Tuon kraatterin läpimitta on n. 1,2 km ja syvyys 180 metriä. Tämän kraatterin synnyttänyt meteoriitti oli kuitenkin arviolta vain 40 metriä, eli kymme-nesosa tuon edellä kuvatun supertankkerin koosta.
Yksikin supertankkerin kokoisen meteoriitin törmäys maapalloon olisi yhtä voimakas kuin 750 000 Hiroshiman pommia. Se aiheuttaisi niin suurta tuhoa, että sen vaikutus maapallon elämään olisi katastrofaalinen.

No, jos käyttää vähänkin järkeä ja logiikkaa, niin veden siirtyminen maapallolle tuolla tavalla olisi täysin mahdotonta. Mutta nykyajan tieteellehän kaikki selitykset kelpaavat, jos ja kun toisaalla on vaakakupissa Jumalan todellisuuden ja olemassaolon tunnustaminen ja hyväksyminen. Nuo teoriat ovat kuin oljenkorsia, joihin epätoivoisesti takerrutaan. Monien universumin syntyyn liittyvien tieteen teorioiden rinnalla jopa satu Liisasta ihmemaassa tuntuu ihan uskottavalta.

Mutta meillä on kuitenkin yksi tietolähde, jonka Kaikkivaltias Luoja Jumalamme on antanut meille pyhässä sanassaan. Raamattu kertoo meille luomiskertomuksessa, kuinka alussa maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä. Eli vesi Jumalan luomistekona oli jo heti alussa olemassa. Jumala loi sen yksinkertaisesti sanallaan. Lisäksi Pietari antaa mielenkiintoisen tiedon 2. Piet. 3:5 ”Sillä tietensä he eivät ole tietävinään, että taivaat ja samoin maa, vedestä ja veden kautta rakennettu, olivat ikivanhastaan olemassa Jumalan sanan voimasta.” Tämän maailman viisaat eivät ole siis tietensä tietävinään, että kaiken takana on Jumalan luomistyö.

Jää kysymään, kuinka tuo yksinkertainen Galilean järven kalastaja osasi jo kaksituhatta vuotta sitten kertoa tieteellisen totuuden veden merkityksestä maailman rakennusaineena. Nimittäin vesihän näyttelee erittäin suurta osaa koko maapallon koostumuksesta, ja jopa ihmisestä 60–70 prosenttia on vettä. No, Pietarihan sai tuon tiedon yksinkertaisesti Jumalan Pyhän Hengen kautta.

Kuinka sattuvasti profeetta Jesaja sanookaan tämän maailman viisaudesta, joka yrittää tehdä Jumalan tuntemisen tyhjäksi, 44:25: ”Minä kukistan maan viisaat ja osoitan heidän tietonsa typeryydeksi”.