VALHEEN ISÄ

TulostusversioTulostusversio

Kun Jeesus väitteli eräänä päivänä oman aikansa juutalaisten kanssa, joutui hän toteamaan: ”Te olette isästä Paholaisesta, ja isänne himoja te tahdotte noudattaa. Hän on ollut murhaaja alusta asti, eikä hän pysy totuudessa, koska hänessä ei totuutta ole. Kun hän valehtelee, hän puhuu omiaan, sillä hän on valehtelija ja valheen isä.” (Joh. 8:44)

Muistan, kuinka lapsena korostettiin ja opetettiin tiettyjä hyveitä. Yksi tuollainen hyve oli totuuden puhuminen tilanteessa kuin tilanteessa. Valehteleminen oli asia, jota paheksuttiin kovasti. Ei mikään ollut sen nolompaa kuin jäädä kiinni selvästä valheesta. Uskonpa, että tuon ajan kristillinen kasvatus ja arvot antoivat pohjaa totuuden puhumiselle.

Viime viikkojen aikana olemme saaneet kuulla aimo annoksen valhetta. Yksi huippuesimerkki valheellisesta uutisoinnista tulee, kuten perinteisesti, itäisestä naapuristamme. Kun on kuunnellut esim. Venäjän taholta tullutta Ukrainan sodan viestintää, joutuu kysymään, onko sieltä tullut yhtään uutista, joka olisi ollut totta.  Ennen sotaa vakuuteltiin, että Venäjä ei aio hyökätä. Sodan aikana tulitaukoja on luvattu montakin kertaa, mutta tulitus on vain kiihtynyt.

Jään ainakin itse avoimesti kysymään, onko tuo kaikki valehtelu aivan kuin perintöä ateistisesta ja kommunistisesta Neuvostoliiton ajasta. Miksi tuo valehtelu on niin usein liittynyt itäisen naapurimme toimintaan! Uskallan väittää, että mitä kauemmaksi kristillisistä arvoista luisutaan ja luovutaan, sitä helpommin valhe tulee mukaan kuvioihin. Jos on vuosikymmeniä hoettu, ettei ole Jumalaa, alkaa tuo oppi mennä viimein perille. Ja jos ei ole mitään Jumalaa, et ole kenellekään vastuussa sanoistasi, teoistasi, etkä valheistasi! Eikä totuutta pysty kannattelemaan edes korruptoitunut kirkko.

Tuon saman valheen hengen lisääntymisen huomaan tässä ajassa toki paljon lähempääkin. Viimeisin esimerkki siitä tulee jopa järkyttävän läheltä ja yllättävältä taholta, liittyen Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan oikeudenkäyntiin. Jopa Helsingin käräjäoikeus on nyt joutunut toteamaan, että valtakunnan syyttäjä on pannut Päivi Räsäsen suuhun sanoja, joita Päivi Räsänen ei ole koskaan sanonut. Jos siis valhe ja väärän todistuksen antaminen tulee näin arvovaltaiselta taholta, niin mihin voi enää uskoa ja luottaa!

No, valhetta on toki ollut kautta aikain, mutta pelkään, että tässä jälkikristillisessä maailmassa ollaan luopumassa yhä enemmän totuudesta. Jo tänään joudumme toteamaan, että vanhat perinteiset totuudet ja arvot halutaan leimata vääriksi. Musta yritetään väittää valkeaksi ja valkea mustaksi! Ja tämähän on toki looginen seuraus Jeesuksen ilmoittamasta totuudesta: Saatana on valheen isä. Mitä enemmän tämä maailma luopuu Raamatun totuudesta ja kristillisistä arvoista, sitä enemmän valheen isälle jää tilaa!

Raamattu ennustaa selvästi, että lopun aikana valhe saa tässä maailmassa yhä enemmän valtaa. Paavali kirjoittaa tessalonikalaisille laittomuuden ihmisestä, jonka tulemus tapahtuu valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä, 2.Tess. 2:9. Olemme tuota ilmiötä jo todistamassa, valheen henki on nostamassa joka puolella päätään.

Meillä on kuitenkin totuus, joka on Jumalan sana. Se on kuin kompassi, joka voi pitää meidät oikealla tiellä ja oikeassa suunnassa myös tässä nykyisessä ajassa, jossa suunnat näyttävät menevän helposti sekaisin! Jeesus on tie, totuus ja elämä tässäkin ajassa. Kristittyinä uskovina meidän isämme ei ole valheen isä, saatana, vaan Taivaallinen Isä, joka heprealaiskirjeen mukaan ei voi valehdella ja jonka sanaan voimme luottaa aina! (Hepr. 6:18).