19 a. Ilmestyskirjan rakenne
Ilmestyskirjan rakenne on aiheuttanut varmasti kenelle tahansa suurta päänvaivaa. Itseäni on auttanut erään rakenteeseen liittyvän perusasian ymmärtäminen. Löysin tuon periaatteen eräästä Ilmestyskirjaa käsittelevästä lehtiartikkelista noin parikymmentä vuotta sitten, mutta en ole siihen oikeastaan myöhemmin törmännyt.
Ilmestyskirjassa on nimittäin oman käsitykseni mukaan tapahtumat kuvattu kahteen kertaan, eli Raamattu käyttää samaa periaatetta niin alussa kuin lopussa. Luomiskertomushan kerrotaan kahdesti (ks. seuraava sivu). Ellei tätä periaatetta oivalla, on miltei ylitse pääsemättömiä ongelmia seurata tapahtumien kronologista kulkua. Vaikeuden tekee ennen kaikkea luvun kaksitoista alku, missä kerrotaan Jeesus-lapsen synty Israelin kansasta. Ongelma on yritetty ratkaista tulkitsemalla auringolla vaatetettu nainen milloin seurakunnaksi, milloin miksi muuksi tahansa.
Varsinaiset lopun aikoihin liittyvät profeetalliset tapahtumat ennen Jeesuksen näkyvällä tavalla tapahtuvaa toista tulemusta ovat luvuissa 6-19. Ensimmäisessä kertomuksessa luvuissa 6-11 kuvataan kristillisen seurakunnan loppuvaiheita sekä Israelin viimeisen vuosiviikon ensimmäistä puoliskoa. Kun luemme luvun 11 viimeiset jakeet 15-19, huomaamme, että siinähän kerrotaan ikään kuin kaikki olisi jo lopussa, eli ensimmäinen kertomus päättyy.
Toisessa kertomuksessa luvuissa 12-19 kertomus aloitetaan uudestaan vielä kauempaa. Israelin valitseminen kuvataan aivan patriarkkojen ajoista lähtien, ja samalla saatanan vastustus tuota Jumalan valitsemaa kansaa kohtaan. Lopun tapahtumiin liittyen kuvataan lähinnä Israelin kansan viimeistä vuosiviikkoa ja saatanan yritystä pystyttää oma valtakuntansa maan päälle. Mutta näistä kerron tarkemmin seuraavilla sivuilla.
Ja jos vielä oikein tarkkoja ollaan, niin uskon, että Ilmestyskirjassa tuleva historia on kerrottu kolmeenkin kertaan. Kolmas kertomus löytyy heti alusta luvuissa kaksi ja kolme, joissa on sanoma seitsemälle seurakunnalle. Vuosikymmenien Raamatun tutkimisen jälkeen olen vakuuttunut, että seurakunnan Herra antaa niissä ennustuksen merkittävimmistä kristillistä kirkkoa kohtaavista vaaroista, mutta myös siunauksista tulevien vuosisatojen ja -tuhansien aikana (ks. sivu 20. Ilmestyskirjan seitsemän seurakuntaa).
Ilmestyskirjan sanoma on tänään ajankohtaisempi kuin koskaan. Se aivan kuin huutaa herätyshuutoa: "Olemme menossa yhtä maailman hallitusta ja taloutta kohti!"