73. Lopunajan ilmapiiri

Olen koonnut yllä olevaan kuvaan keskeisiä asioita, jotka raamattu ennustaa leimaavan lopunajan ilmapiiriä ja ajanhenkeä niin seurakunnassa kuin yleensäkin maailmanmenossa. Kuinka häkellyttävän totta nuo ennustukset ovat suurimmalta osalta jo tässä ajassa.

Paavali kirjoittaa Timoteukselle, että tulee aika, jolloin ihmiset eivät kärsi tervettä oppia, vaan korvasyyhyynsä etsivät itselleen opettajia. Kun ei siis haluta ojentautua Jumalan sanan mukaan, niin muutetaan oppia!

Minne on hävinnyt seurakunnista Jeesuksen takaisintulon odotus. Muistat kai, kuinka vielä 1970- ja 1980-luvuilla Jeesuksen tulemuksesta saarnattiin, laulettiin, kirjoitettiin ja puhuttiin uskovien keskinäisissä kokoontumisissa. Tänään siitä kuulee harvoin puhuttavan, vaikka tosiasiahan on, että tuo päivä ei ole koskaan ollut niin lähellä kuin se on tänään!

Kun Jeesus puhui lopunajoista, Hän ensimmäiseksi varoitti: ”Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä. Sillä monta tulee minun nimessäni, sanoen: ´Minä olen Kristus´, ja he eksyttävät monta.” Tässä ajassa huomaamme, kuinka kristillisen opetuksen ohentuessa yhteiskunnassamme, tulee tilaa monenlaisille eksytyksille ja henkimaailman opeille. Vielä ei mielestäni kovin moni ole väittänyt olevansa Kristus, mutta uskon, että Jeesuksen ennustuksen mukaisesti tuohonkin saamme törmätä lähitulevaisuudessa yhä useammin. Ja tämä kaikkihan valmistaa tietä sille, että kun eräänä päivänä tulee Antikristus, maailma ottaa hänet vastaan.

Lähimmäisrakkauden kylmenemisen olemme saaneet huomata hätkähdyttävällä tavalla. Yhä vähemmän välitetään kanssaihmisestä, eikä ihmishenki tunnu enää maksavan mitään. Vuonna 1953 tapahtuneen nuoren neidon, Kyllikki Saaren murha, oli koko yhteiskuntaa koskettava uutinen. Hänen hautajaisiinsa Ilmajoelle kokoontui 25000 ihmistä! Luit aivan oikein! Tuossa luvussa ei ole kirjoitusvirhettä. Tänä päivänä nuoren neidon raiskaus ja murha voi vähimmillään olla vain muutaman palstarivin arvoinen. Rakkaudettomuus on hiipinyt salakavalasti myös seurakuntiin. Kun laittomuus eli synti on saanut ylivallan myös seurakuntalaisten elämässä, ollaan mieluummin lyömässä kanssapalvelijoita, kuin panemassa omaa elämänvaellusta kuntoon. Moni väittää olevansa uskossa, vaikka hänen elämäntyylinsä ei poikkea yhtään tämän maailman ihmisen menosta. Syödään ja juodaan juopuneiden kanssa, ja samalla tuomitaan tiukkapipoisiksi ne, jotka eivät sitä hyväksy.

Jesajan kirjassa on kuvaus lopunaikojen ilmapiiristä, koskien sekä juutalaisia että koko maailmaa: ”Syntinsä he tuovat julki niin kuin sodomalaiset.” Muistan, kuinka jo 1970-luvulla oli lehdissä elokuvateattereiden mainoksia, joissa kerskuttiin, että jopa sodomalaiset jäisivät toiseksi siinä riettaudessa, mitä mainostetussa elokuvassa esitetään. Ja mitä synti ja saasta ovatkaan tänään! Nykyään ei enää tehdä syntiä häpeillen ja salaa, vaan synnillä kerskuen ja vaatien sille oikeutus ja hyväksyntä.

Kun Jeesus puhui lopunajoista, Hän sanoi, että ihmisten elämäntyyli on silloin samanlainen, kuin oli ennen vedenpaisumusta tai kuin se oli Sodomassa ja Gomorrassa Lootin aikana. Ihmiset söivät ja joivat, naivat ja naittivat, ostivat ja myivät sekä rakensivat ja istuttivat. Joskus kuulee selitettävän, että Jeesus tuolla opetuksellaan vain tarkoitti, kuinka yllättäen kaikki tapahtuu. Eli ihmiset elävät normaalia jokapäiväistä elämää ja kaiken loppu tapahtuu yhtäkkiä yllättäen. Mutta kyllähän Jeesuksen opetuksen painopiste on jossakin muualla. Mitä järkeä olisi siinä, että ihmiset eläisivät normaalia elämää, nauttien Jumalan luomista asioista ja sitten yhtäkkiä Jumala tuhoaisikin heidät kaikki!

Jeesus halusi korostaa sitä, että lopunaikana ihmisten elämä pyörii korostetusti vain noiden asioiden ympärillä, niitä väärin käyttäen. ”Ihmiset söivät ja joivat”. Jumalan sana sanoo selvästi, että yksi Sodoman synneistä oli nimenomaan leivän yltäkylläisyys (Hes. 16:49). Ja luulen, että jos sodomalaiset saisivat tulla nykypäivän supermarketteihin ja näkisivät siellä leipäosastot, he hämmästyisivät. Ja he hämmästyisivät vielä enemmän, kun he kuulisivat, kuinka paljon tuosta kaikesta ruokamäärästä viedään kaatopaikalle. Esimerkiksi Ruotsissa heitetään joka vuosi 56 kg/henkilö täysin kelvollista ruokaa roskiin. Ja samalla sadat miljoonat ihmiset näkevät maailmassa nälkää.

”Ihmiset naivat ja naittivat”. Vuosituhansien ajan aivan viime vuosikymmeniin asti ovat ihmiset eläneet pääsääntöisesti yhdessä parisuhteessa uskollisina elämänsä loppuun asti. Tänä päivänä koko maailma pyörii vain haureuden, aviorikosten, avioerojen ja monenlaisten seksuaalisten perverssien ympärillä.

”Ihmiset ostivat ja myivät”. Yksi suurimpia koko maailman talouselämän huolenaiheita on, kasvaako kaupankäynti. Eräs Savon Sanomien kolumnisti kuvasi jokin aika sitten sattuvasti nykyajan elämää sanomalla, että ”nykyajan ihminen syntyy asiakkaaksi!” Vielä esim. Jeesuksen aikaan muoti säilyi samana satoja vuosia, ja vaatteita käytettiin sinne asti, kun ne kestivät, vaikka sukupolvelta toiselle. Sitä vastoin nykyajan osto- ja myyntihuuma tuntuu pahenevan päivä päivältä. Kun vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kokoonnuttiin sunnuntaisin kirkkoihin ja temppeleihin Jumalan sanaa kuulemaa, tänään ostoskeskuksista on tullut ihmisten temppeleitä.

Ja ihmiset myös ”rakensivat ja istuttivat”. Ihmiskunta ei koskaan ole ollut todistamassa sellaista rakentamisen määrää kuin nykyään. Eikä tuo kaikki ole suinkaan välttämättömään tarpeeseen tulevaa, vaan suurimmaksi osaksi vapaa-ajan ja huvittelun käyttöön.

Myös Johannes Ilmestyskirjassa luettelee asioita, joista ihmiset eivät tee parannusta edes lopunajan vitsausten keskellä. Mielenkiintoista, että tuossa luettelossa on kreikan kielellä pari sanaa, joiden merkitys tunnetaan hyvin myös nykypäivän länsimaissa. Ensimmäinen on farmakeia, jonka sanakirja kääntää: lääkkeiden käyttö, myrkyn sekoitus, taikuus, noituus, velhous. Jokainen noista merkityksistä liittyy tosi sattuvasti nykyajan ihmisen elämään! Toinen sana on porneia, joka tarkoittaa siis haureutta. Ja tämä aikahan on pornografiaa täynnä muodossa tai toisessa!